cbnarbejdstoej.dk

Alt fra gulvafslibning til boligadvokat til mobiltelefoner til fragtfirmaer. Læs vores anmeldelser, guides og artikler

Alt du skal vide om ventilationsanlæg

Hvis man læser med i diverse bolig- og energimagasiner vil man vide, at det i mange tilfælde vil være en god idé at investere i et ventilationsanlæg og dermed spare penge på regningen. Men hvad er et ventilationsanlæg helt præcist?

Et ventilationsanlæg – eller en varmepumpe om du vil – er mere end bare et ventilationsanlæg. Markedet er stort, og der er mange ting, du skal holde dig for øje, hvis du investerer i et. Fx strømforbrug, støjniveau, effektivitet og holdbarhed.

Og så skal du selvfølgelig vide, hvilken form for ventilationsanlæg, du har brug for.

Grundlæggende kan ventilationsanlæggene inddeles i to: luft til luft varmepumer og luft til vand varmepumper. Der er stor forskel på de to, men når alt kommer til alt, gør de det samme.

Sådan fungerer et ventilationsanlæg

En varmepumpe består af to elementer; en udvendig del og en indvendig del. Det er lettest at forstå, hvordan anlægget fungerer, hvis du sammenligner det med et omvendt køleskab: Kompressoren (der er udenfor) indsamler og lagrer den varme luft, som naturligt findes i den omgivende luft, hvorefter den overfører det til inderdelen ved hjælp af et kølerør. 

I en luft til luft pumpe overføres varmen til boligen ved hjælp af en ventilator, og selv på kolde dage, findes der varme i luften, som pumpen kan anvende.

På solrige og varme dage kan ventilationsanlægget også bruges modsat; det kan benyttes til nedkøling. Der er dog den ene hage ved det, at nedkølingen aldrig kan være koldere end lufttemperaturen udenfor, og derfor er det en god idé at placere den på skyggesiden af huset.

En enkel løsning

En luft til luft varmepumpe installeres ofte i sommerhuse og fritidshuse, fordi det er en nem og billig varmekilde, der ikke kræver store omlægninger og som er et miljøvenligt og effektivt alternativ til el-radiatorer.

En luft til vand varmepumpe installeres ofte i boliger, hvor den nuværende varmekilde er el, gas eller olie, og selvom startudgiften er høj, vil man ofte kunne spare op til 60% på varmeregningen.